Att förändra socialt arbete - forskare och praktiker om implementering

Att förändra socialt arbete är en bok om implementering, det vill säga hur man gör när man vill införa nya metoder eller ny kunskap i en ordinarie verksamhet. Boken beskriver hur en idealisk implementering går till och i vilken ordning stegen bör tas. En rad exempel på genomförda implementeringar av nya metoder från svensk socialtjänst, skola och omsorg belyser resonemanget.

Att implementera en ny metod eller ett nytt arbetssätt tar ofta lång tid, ibland kan det röra sig om flera decennier innan en ny, väl utprövad, metod börjar användas. Det är ett allvarligt problem, både för samhället och för de individer som behöver bästa möjliga behandlingsinsatser så snabbt som möjligt. Här sammanfattas därför forskning om vad som är viktigt för att lyckas med implementering.

Att förändra socialt arbete vänder sig till yrkesverksamma inom offentlig förvaltning samt till studenter på utbildningar inom det sociala fältet.

Bokens femton författare har alla praktisk eller vetenskaplig erfarenhet av implementeringsarbete inom socialtjänst, skola och omsorg.

Författare
(IMS, Socialstyrelsen red.: Maria Roselius & Knut Sundell.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Gothia, Elander Sverige). 2008 Sverige, Stockholm, Mölnlycke 188 sidor. 25 cm 978-91-7205-612-1